24 Kasım Öğretmenler Günü Kutlaması ve Hizmet İçi Eğitim Semineri Programı Prizren'de Düzenlendi

Yazıcı-dostu sürüm

Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Priştine Büyükelçiliği himayelerinde ve Yunus Emre Enstitüsü koordinesinde, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Kosova ve Kosova Türk Öğretmenler Derneği (KTÖD) iş birliğiyle düzenlenen “24 Kasım Öğretmenler Günü Kutlaması ve Hizmet İçi Eğitim Semineri Programı” Ukshin Hoti Prizren Üniversitesi’nde yapıldı.

Program, Kosova’nın genelinden gelen yaklaşık 200 öğretmen, Kosova Demokratik Türk Partisi Milletvekili Fikrim Damka, 24. Dönem İzmir Milletvekili Rifat Sait, Prizren Belediyesi yetkilileri, Kosova Türk Temsil Heyet Başkanlığı mensupları ve çok sayıda sivil toplum kuruluşları temsilcileri katılımıyla gerçekleştirildi.

Açış konuşmasında, Kosova Türk Öğretmenler Derneği Başkanı Akif Gas, dernek olarak Kosova’da Türkçe eğitimin kalitesini yüceltmeyi amaçladıklarını ve bunun için öğretmenlerle birlikte daha çok çalışmaları gerektiğini vurguladı. Kosova Meclis Başkan Yardımcısı Müferra Sinik, öğretmenliğin kutsal bir meslek olduğunu Türkçenin resmi dil olmasında öğretmenlerin de katkısı olduğunu ve Türkiye Cumhuriyeti'nin desteği olmadan Türkçe öğrenimin gelişmesinin yarım kalacağını belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti Prizren Başkonsolosu Eylem Altunya, 1 Kasım 1928 yeni harflerin kabulü ve Ulu Önder Atatürk’ün Başöğretmen unvanı aldığı 24 Kasım 1928’e işaret ederken Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaşlaşma çalışmalarındaki gelişimine vurgu yaptı.

Yunus Emre Enstitüsü Priştine müdürü Dr. Mehmet Ülker konuşmasında, “Öğretmenlik gibi, ulvi görevin içinde bulunmuş biri olarak, sizleri hem şahsım, hem de Yunus Emre Enstitüsü Başkanım Prof. Dr. Şeref Ateş adına, bu özel günümüzü, öğretmenler günümüzü kutluyorum. İnanıyor ve biliyorum ki, sizler; Türkçenin, kültürümüzün bu topraklarda bilim ve irfana, medeniyete yön verecek şekilde yaşamasına vesile olan mihenk taşlarından en önemlisisiniz. Yunus Emre Enstitüsü bünyemiz çalışan okutman arkadaşlarımızın 600’den fazla kişiye Türkçe öğrettikleri için hem teşekkür ediyorum hem de öğretmenler gününü kutluyorum” dedi.

Seminere Bedrettin Koro “Kosova’da Türkçe Öğretmen Kadrosunun Menşei-Bugün ve Yarını”, adlı sunumuyla devam edildi. Kosova’da Türkçe eğitimin 560 yıla dayandığına işaret ederken Kosova’nın fethedilmesi ve camilerin kurulmasıyla birlikte bu topraklarda eğitimin de başlatıldığını mektepler ve medreselerde devam ettiğini söyledi.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. İbrahim Hakan Karakaş ise “Küresel Dünyada Kültür Öğretmeni Olmak” başlıklı semineri sundu. Doç. Dr. Karakaş sunumunda eğitimin geleceğiyle ilgili görüşlerine yer verirken küresel dünyada eğitimin rolü ve öneminden bahsetti. Küreselleşme sonucu 5 milyon kişinin yükseköğrenimi yurtdışında devam ettiğini işaret eden Karataş, Türkiye’de eğitimin büyük adamlarla geliştiğini işaret ederken 2014 yılında 50 bin yabancı uyruklunun öğrenimini Türkiye’de yaparken bugün öğrenci sayısının 150 bine çıktığını belirtti.

24 Kasım Öğretmenler Günü Kutlaması ve Hizmet İçi Eğitim Semineri Programı, ‘Doğru Yol’ Türk Kültür ve Sanat Derneği Prizren sanatçılarının konseri ve katılımcıların toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.