Kosova’da Sanatla Uyanmak

Yazıcı-dostu sürüm

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen 17. Uluslararası Sanatla Uyanmak Festivali bu yılda birçok etkinlikle, sanatseverlerle buluşuyor. İlk gün, 22 Haziran’da Prizren Yunus Emre Enstitüsü Sergi Salonunda uluslararası ressamların eserlerinin yer aldığı “Barış İçin” karma resim sergisinin açılışı yapıldı. Farklı ülkelerden birçok ressamın eserleri sergilendi.

Bu seneki teması “Prizren’in Çeşmeleri” olan festivalin Kosova'da tarihî ve kültürel değerlerin korunması ve yaşatılmasına da katkıları sağlıyor. Festival kapsamında TÜRKSOY Opera Yıldızları’nın konserinin yanı sıra, Yönetmen, Yazar ve Yapımcı İsmet Arasan tarafından hazırlanan “Gülçınar İlhami Emin” isimli belgesin gösterimi gerçekleşti.

Balkanlar’da sanatı ve eserleriyle “Balkan Çınarı” ve “Gül Şairi” olarak anılan, Makedonyalı Türk Şair-Yazar İlhami Emin’ine ahdi vefa anlamında da gelen ve hayat hikâyesini anlatan belgeselin gösterimi, Türkiye Cumhuriyeti Prizren Başkonsolosluğu ve Prizren Belediyesi temsilcileri, Kosovalı değerli sanatçılar ve birçok sanatseverin katılımıyla, Prizren Yunus Emre Enstitüsünün destekleri ile gerçekleşti.

Belgesel gösteriminin ardından gerçekleştirilen sohbet oturumunda Arasan Kosova’da bulunmaktan mutluluk duyduğunu ve Balkan öykülerine de büyük bir sevgi ve ilgisi olduğunu dile getirdi.

Sinemada kendisini ayakta tutan felsefi zeminin “Yaradılış olarak, bütün insanların bir kader birliği içinde olduğu” düşüncesi olduğunu söyleyen Arasan, “Biz insanları yabancı bilmeyiz. Bütün milletlerden insanları kardeş biliriz.” dedi.

Türk kültür dünyası için önemli olarak görülen konularda ilk kez yapılan filmlere imza attığını ifade eden Arasan, Balkanlar’la ilgili 3 ayrı film yaptığını ve bu konuda çalışmalarının devam edeceğini sözlerine ekledi.

Prizren Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Ülker ise Arasan’a Balkanlar’da Türk kültürünün yaşatılmasına sağladığı katkılardan dolayı tebrik ve teşekkür etti.