Prizren'de Engin Noyan ile Söyleşi Düzenlendi

Yazıcı-dostu sürüm

Tiyatro Oyuncusu-Yazar ve Sunucu-Program Yapımcısı Engin Noyan, Prizrenli hemşerileriyle Prizren Yunus Emre Enstitüsü, Kosova Türk Yazarlar Derneği, Üsküp-Köprü Kültür ve Eğitim Derneği, Doğru Yol Türk Kültür Sanat Derneği ve TÜRKÇEM Dergisinin ortaklaşa organizasyonuyla düzenlenen bir kültür-düşünce söyleşisinde bir araya geldi.

Kosova Türk Yazarlar Derneği Başkanı ve TÜRKÇEM Dergisi Sahibi Zeynel Beksaç, Prizren Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Ülker, Köprü Kültür ve Eğitim Derneği ve MATUSITEB Başkanı Hüsrev Emin’in selamları konuşmaları ile başlayan programda Engin Noyan, kader ve fetih üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi.

İnsan kaderini coğrafların biçtiğini ve insanoğlunun dünyaya gelirken gözlerini açacağı coğrafyasını seçeme imkânı bulunmadığını, bu noktada insanın hangi coğrafyada doğacağını kaderin belirlediğini ifade eden Noyan, kader ve coğrafya söz konusuyken Balkan coğrafyasını fethe çıkan Osmanlı’nın özgürlük ve adalet götürmek emeliyle, baskı ve zulüm altındaki toplumları bu durumdan kurtararak, fethin gerçek anlamı olan “açmakla”-özgürlüğe kavuşturduğunun altını çizdi. “O zamanlarda olduğu gibi şimdi de gönüllerin fethini dilimizin güzelliğiyle yapacağız” diyen Noyan, Osmanlı idaresi çekilse dahi, Balkanlarda ve Anadolu’da hala karşılıklı olarak birbirimize dilimizle güzel şiirler yazdırtabiliyorsak, bu büyük coğrafyada insan kaderini sadece güzelliklerle fethederek kadim bir medeniyetin ulvi katkısını sunmaya sürdürebileceğimizin altını çizdi.

Büyük bir ilgi ve beğeni bulan söyleşinin ardından Zeynel Beksaç ve Dr. Taner Güçlütürk tarafından günün hatırası adına Noyan’a takdirname ve kitapları armağan edildi. Prizren Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Ülker de Noyan’a Kosova’nın geleneksel el işi keçe şapkasını hediye etti. 

Etkinlik vesilesiyle T.C. Cumhurbaşkanlığı Balkan Danışmanı Sabri Demir ve Balkan Uzmanı Nedim Emin’in de yer aldığı buluşma, günün anısına çekilen hatıra fotoğrafıyla son buldu.