18 Mart Çanakkale Şehitleri Anma Programı Balkanlarda Gerçekleştirildi

Yazıcı-dostu sürüm

Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Priştine Büyükelçiliği himayelerinde Türk Temsil Heyet Başkanlığı ve Yunus Emre Enstitüsü iş birliği, Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Prizren Başkonsolosluğu ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığının destekleri ile “Xhemajli Berisha” Prizren Kültür Evinde 18 Mart Çanakkale Şehitleri Anma programı düzenlendi.

Programa, Kosova Cumhuriyeti Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Kosova Cumhuriyeti Bölgesel Kalkınma Bakanı Rasim Demiri, Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Priştine Büyükelçisi Çağrı Sakar, Türk Temsil Heyet Başkanı Numan Baş, Kosova Cumhuriyeti Meclis Başkan Vekili Müferra Sinik, Kosova Cumhuriyeti Milletvekili Fikrim Damka, Kosova Güvenlik Gücü Tuğgenerel Enver Cıkaqi, Priştine Askeri Piyade Yarbay İsmail Cenkeri Ersöz, Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Prizren Başkonsolosluğu Muavini İsmail Cenk Şen, Mamuşa Belediye Başkanı Abdulhadi Krsnic, Türk İş birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Kosova Koordinatörü H. Burak Ceran, International Maarif Schools of Kosova Koordinatörü Mesut Özbaysar, Maarif Okulları Prizren Okul Müdürü Ali Sedat Aslan, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Büyükelçi Sakar yaptığı konuşmada, dünyada eşi benzeri görülmemiş kahramanlık hikâyelerinin yaşandığı, Mustafa Kemal Atatürk gibi bir liderin tarih sahnesine çıktığı Çanakkale Savaşlarının, millet olarak en kötü şartlarda bile, ümidimizi kaybetmememizin, her türlü zorluğa ve kayba rağmen vatanı savunma için mücadeleye devam etmenin önemini gösteren bir onur ve azmin mücadelesi teşkil ettiğini vurguladı.

Albay Numan Baş, “Atatürk Çanakkale’deki kara savaşlarında kazandığı zaferiyle Türk Ulusunun 5 bin yıllık tarih sahnesinde silinip gidemeyeceğini kendisi de şahsen idrak etmiş ve bunu bütün dünyaya İstiklal Savaşıyla da kanıtlanmıştır.” dedi.

Anma programı, Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı temsilcisi Tarihçi Aslıhan Kervan’ın “18 Mart Kahramanları ve Kosova Şehitleri başlıklı sunumuyla devam etti.

Program Esin Şantir yönetimindeki Motrat Qirijazi İlköğretim Okulu öğrencilerinin hazırladığı “Ne Mutlu Türküm Diyene” oratoryo gösterisinin ardından koro halinde 3 dilde Çanakkale Türküsünün seslendirilmesiyle sona erdi.