Kosova’da 24 Kasım Öğretmenler Günü Kutlaması ve Eğitim Seminerleri Programı

Yazıcı-dostu sürüm

 

Türkiye Cumhuriyeti Priştine Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği, Türkiye Cumhuriyeti Prizren Başkonsolosluğu, Yunus Emre Enstitüsü, TİKA ve Türk Öğretmenler Derneği iş birliğinde düzenlenen “24 Kasım Öğretmenler Günü Kutlaması ve Eğitim Seminerleri Programı" Prizren Kültür Evi'nde yapıldı.

Türkiye'de her yıl 24 Kasım'da kutlanan Öğretmenler Günü, Kosova'da Türkçe eğitim veren okullarda görev yapan öğretmenlerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Açılış konuşmalarında, Kosova Türk Öğretmenler Derneği Başkanı Orhan Volkan, eğitimde başarının en önemli öğesinin öğretmen olduğunu belirterek ülkenin geleceğine katkısı ve etkisi olduğunu vurguladı. Yunus Emre Enstitüsü Strateji Geliştirme Müdürü Şaban Köktürk ise Kosova’da Türkçe eğitime de desteğin devam edeceğini bildirdi. Dil, din ırk ayrımı gözetmeksizin dünya ile iletişim kurulması için çaba sarf edildiğini söyleyen Köktürk, kültürel diplomasi ile Türk kültürü ve sanatını sevdirmek ve tanıtmak gayretinde olduklarını belirtti. Köktürk, Türkçenin öğrenilmesi, Türkoloji birimlerin desteklenmesi ve yenilerin açılması için çabaların devam edeceğini belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış ilişkiler Genel Müdürü Funda Kocabıyık, “500 yıla yakın bir süre aynı devlettin çocukları olmuş bu iki ülke bugün koparılamaz bir tarihî mirasla birbirlerine bağlıdır.” sözleriyle Kosova ve Türkiye arasındaki ilişkilere dikkati çekti. Eğitim alanında ilişkilerin geliştirilmesinin önemine işaret eden Kocabıyık, öğretmenlerin bu alanda büyük rol oynadığını ifade etti.

T.C. Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, kutsal öğretmenlik mesleğine ve Türk diline değer ve saygı verenlerle birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Bu topraklarda asırları aşarak gelen ve bugün hala tüm canlılığıyla yaşamını sürdüren bir Türkçeden ve Türk kimliğinden söz edebiliyorsak, bu güzel ülkenin şehirlerinde dolaşırken Türkçemizi duyabiliyor ve kendimizi yabancı hissetmiyorsak eğer; bu en başta siz çok değerli öğretmenlerimiz sayesindedir.”

22. ve 23. Dönem AK Parti Milletvekili ve Akademisyen Prof. Dr. Yüksel Özden ise “Eğitimde Yeni Değerler ve Dönüşüm” başlıklı seminer sunumuyla dinleyicilere çağdaş eğitim sistemi hakkında bilgiler verdi.

Priştine Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Ülker ise “Yunus Emre Enstitüsünün Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretiminde Kullanılan Yaklaşım, Metot ve Materyaller “ başlıklı bir sunum yaptı.

24 Kasım Öğretmenler Günü Kutlaması ve Eğitim Seminerleri Programı, üç ayrı sunumla devam etti. Seminerin sonunda katılanlara sertifika ve hediyeler takdim edildi.