Masal Dünyasının Kapısı Prizren’de Açıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Prizren Yunus Emre Enstitüsünde 7 Aralık 2015 Pazartesi günü  Gazi Üniversitesi Türk Halk Bilimi Bölümü Araştırma Görevlisi Emine Çakır, Anadolu Masallarını Prizrenli çocuklarla buluşturdu. Anaokulu ve İlköğretim düzerinde 216 öğrencinin dışında öğretmen ve veliler de etkinliğe iştirak etti. Masal dünyasının kapısının anahtarını “Kirik kırak” diyerek çocuklarla hep birlikte açan ve kapatan masal anası, “ Bu masal kapısının anahtarını sizlere veriyorum, saklayın ve sadece sevdiklerinize açın masal kapısını!” diyerek öğrencilere teslim etti.

Çocuklar, “Keloğlan’ın Büyülü Sofrası” masalı ile çalışıp kendi emekleriyle kazanmayı, “Keloğlan’ın Tohumu” masalı ile ne pahasına olursa olsun dürüst olmayı ve ülkenin padişahının her şeyden evvel dürüst olması gerektiğini ve “Ayağına Diken Batan Serçe Masal” ile de küçük kişilerin büyük işler başarabileceğini öğrendiler. Çocuklarla hep birlikte “ Dikeni verdim ekmeği aldım, ekmeği verdim koyunu aldım, koyunu verdim, gelini aldım, gelini verdim davulu aldım, tambura tak tak tambura tak tak” şeklinde şarkılar söylendi. “Ayağına Diken Batan Serçe” masalının Prizren’de “Ayağına Diken Batan Çafka” adıyla hâlâ anlatıldığını söyleyen öğretmen katılımcılar, Türkiye ile Prizren masallarının ortaklığı üzerine dikkat çekti. 

Masal anası, öğrencilerle birlikte kuyuya taş atıp balıklardan ekmek istediler, sihirli sofradaki türlü türlü yemekleri yediler, padişahın verdiği tohumu saksılarına gömüp suladılar, büyüttüler. Çocuklar, küçük serçeyle kanat çırptılar.

Etkinlik bitiminde öğrenciler, kendi elleri ile hazırladıkları süsü, masal anasına takdim ettiler. Priştine Türk Kültür Merkezi Müdürü Bülent Üçpunar, masal anasına teşekkür ederek, Prizren Taş Köprüsünün bulunduğu seramik tablo hediye etti. Masal anası Emine Çakır, Prizren Yunus Emre Enstitüsü idari sorumlu okutmanı Gökhan Yağcı’nın daveti üzerine etkinliğe seve seve geldiğini, burada Kosavalı çocuklarla Anadolu masallarını paylaşma, masal dilinde buluşma fırsatını verdikleri için başta Yunus Emre Enstitüsü kadrosuna, öğretmen ve öğrencilere teşekkür etti.

Etkinlik bitiminde öğrencilere pamuk şekeri ikram edildi. Heyecanla geldikleri Yunus Emre Enstitüsü’nden öğrenciler, güler yüzle ayrıldılar.