Prizren'de Beşir Ayvazoğlu Söyleşisi

Yazıcı-dostu sürüm

Prizren Yunus Emre Enstitüsü’nün 2015 yılı Kültür ve Edebiyat söyleşileri programının sonuncusu, 13 Aralık 2015 tarihinde, "Türk kültürü" araştırmacısı Beşir Ayvazoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti.

Programın açılış konuşmasını Priştine Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Bülent Üçpunar, “Kültürümüze ait herhangi bir öğeyi, herhangi bir cüzü tanımlayacaksak, bunun derinliklerine ineceksek bunun en yetkili isimlerden bir tanesi Beşir Ayvazoğlu’dur” diyerek başlatan ve sözlerine kahveyi  tarihiyle, kültürel boyutuyla bütünlük içerisinde en iyi şekilde anlatacak kişinin Ayvazoğlu olduğunu belirterek devam etti.

Konuşmasında Ayvazoğlu, Türk kahve kültürü söyleşisine başlarken, kahvenin Balkanlarda da geleneği devam ettirilen bir içecek olduğunu vurguladı. Sonrasında ise “Kahve geleneği Osmanlı coğrafyasında ilk olarak 16. yüzyılın ortalarında, Halepli Hakem ve Şamlı Şems’in İstanbul Tahtakale’de açtıkları kahvehane ile başlıyor. Fakat İstanbul’a gelir gelmez ciddi bir muhalefetle karşılaşan kahve, şaşılacak derecede kısa bir sürede saltanatını ilan etmiş ve muhaliflerinden çoğunu da taraftarı haline getirmeyi başarmıştı. Bu başarının ardında, sadece nefis kokusu, benzersiz lezzeti, zihin açıcı ve yorgunluk giderici hassaları değil, insanları bir araya getirmedeki mahareti de vardır” diyerek, kahvenin sosyal hayattaki önemine de değindi.

Ayvazoğlu, konuşmasında Osmanlı coğrafyasına gelen yabancı gezginlerin de dikkatini çeken kahvenin, Batıda nasıl yaygınlaştığına dair bilgiler verirken, “Kahve tüm dünyaya bizden, İstanbul’dan intikal etmiştir” ifadelerini de kullandı. Ayvazoğlu, söyleşisini kahve kültürümüzün tarihiyle ilgili resimlerden oluşan sunumla bitirdi. Konuşmasının sonunda katılımcıların sorularını cevaplandıran Ayvazoğlu’na Enstitü tarafından hediyeleri takdim edildi.

Dinleyiciler, “Türk kahve kültürü” başlıklı söyleşinin ardından “Osmanlı Döneminden Bugüne Kahve Kültürü” adlı sergiyi de gezme imkânı buldular. Gecenin sonunda ise enstitünün divan salonunda davetlilere Türk kahvesi ve lokumu ikram edildi.