Prizren’de “Dedem Mehmet Akif” Konulu Konferans

Yazıcı-dostu sürüm

Mehmet  Akif Ersoy’un torunu Selma Argon ve gazeteci-yazar Fatih Baylan Yunus Emre Enstitüsü Prizren Türk Kültür Merkezi’nde 11 Nisan 2015 tarihinde İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy’u anlattı. Daha önce de Mehmet Akif Ersoy’u anmak ve hatırlamak adına düzenlediğimiz etkinliklerimiz, Mehmet Akif’ in torununun gelmesiyle ayrı bir boyut kazandı.

Mehmet Akif’ in babası Tahir Efendi’nin Suşica köyünden İstanbul’a  gidişiyle ve orada Mehmet Akif Ersoy’ un dünyaya gelişiyle başlayan hayat öyküsünü anlatan Selma Argon, Mehmet Akif’ in kişiliği ve sanat anlayışından genişçe bilgi verdi.

Selma Argon’ un dedesi Mehmet Akif’ in hayat hikayesini tarihi dönemlere ışık tutarak anlattı. Mehmet Akif’ in milli mücadele yıllarında Atatürk’ e desteği, Mısır’ a gönüllü göç ve nedenlerini, İstiklal Marşı’ nın yazılışını, milletvekilliği dönemlerini ve bundan sonrasını anlatan Selma Argon Akif’ in görev ve dava adamı olduğunu vurguladı.

Gazeteci-yazar Fatih Bayhan, Mehmet Akif’in doğru anlaşılması ve gençlere tanıtılması amacıyla Türkiye ve Türkiye dışında 60’ın üzerinde konferans verdiklerini belirtti. Milli mücadele yıllarında Mehmet Akif’in Anadolu’da önemli bir rol oynadığını söyleyen Bayhan, eserlerinin tarihe tanıklık ettiği gibi güncelliğini bugün bile koruduğuna işaret etti.

Konferansın son bölümünde katılımcılar Selma Argon’a soru sorma fırsatını da buldu.