Prof. Dr. Nimetullah Hafız’ın “Şükrü Dilege – Hayatı ve Eserleri” Adlı Kitabı Tanıtıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsünün kültür-edebiyat söyleşileri çerçevesinde 25 Kasım 2015 günü, Prof. Dr. Nimetullah Hafız tarafından kaleme alınan “Şükrü Dilege – Hayatı ve Eserleri” adlı kitabının tanıtımı yapıldı. Balkan Tükoloji Araştırmaları Merkezi BAL-TAM tarafından yayınlanan kitap Balkan savaşlarının 100. yıldönümü nedeniyle hazırlanmış ve ilim çevrelerinin istifadelerine sunulmuştur.

T.C. Prizren Başkonsolosu Selen Evcit tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada Balkan tarihi denince akla göçün geldiğini vurgulayarak, “Göç olgusu sürekli ilerleyen bir olgu ve bu nedenle Balkan Savaşı ve I. Dünya Savaşı bizim için hala kanayan bir yara, çünkü Osmanlının buradan çekilmesiyle beraber, Rumeli’yi belki de Osmanlının kalbini kaybediyoruz. Bunun üzerine bir çok eserler verilmiş, hem tarihçi hem edebiyatçılarımız çok şey söylemiştir. Bu bağlamda Prof. Dr. Nimetullah Hafız’ın Şükrü Dilege hakkında yazdıklarından öğreneceğimiz çok şey var.” dedi.  

Konferansı yöneten Priştine Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Bülent Üçpunar ise konuşmasında “Tarihler çoğunlukla krallar, padişahlar, büyük komutanlar, devletlerin yapısı, büyük tarihi eserler üzerine yazılır. Genellikle sıradan insanların hayatını yazılmaz, büyük olayların bu sıradan insanların hayatına etkisi atlanır. 20. yüzyılın başından itibaren gelişmiş bir tarih yaklaşımı vardır: ‘Aşağıdan tarih’ yaklaşımı. Bugün tanıtımını yapacağız bu eser bu bağlamda değerli bir çalışma ve maalesef bizim tarih yazımında da çok sık karşılaşmadığımız bir eser. Balkan Savaşları ve I. Dünya Savaşı bütün Balkanları derinden etkilemiş, buradaki hayatı, yaşantıyı, devlet yapılanmalarını alt üst etmiştir.” diyerek Prizrenli Şükrü Dilege hakkında bir kitap yazılmasının önemine değindi.

Ardından kitap yazarı Prof. Dr. Nimetullah Hafız Balkan savaşlarını ele alarak kitabın içeriğinden örnekler vermiştir. Hafız, Şükrü Dilege’den bahsederken o dönemin nadir aydınlarından biri olduğunu belirterek, Türkçe, Arnavutça ve Sırpça bilmesi hasebiyle kendini hem halkına sevdirdiğini hem de geniş bir dost çevresi edindiğini vurguladı. Dilege’nin Prizren’e yakın Krusha bölgesinde hem öğretmenlik hem din dersi hocalığı yaptığını, İpek’te ise postanede çalıştığını belirten Hafız, sonrasında ise bölgede meydana gelen kıtlık ve Bulgarların da gelişinden dolayı İstanbul’a göç ettiğini belirtti. İlk hicretinden sonra Dilege’nin İstanbul’a döndüğünü dile getiren Hafız, ikinci hicretinden sonra bir yandan geçimini sağlamak için çalışırken diğer yandan da eserlerini yazdığını vurguladı. Hafız, “Devri Hayatım” eserinde Dilege’nin kendi hayatı ve akrabaları hakkında geniş bilgiler verirken, Balkan Harbi ve Harbi Umumi eserinde ise, Balkan Savaşları, I. ve II. Dünya Savaşlarına yer verdiğini belirtti.

Konuşmasının sonunda  katılımcıların sorularını cevaplandıran Hafız’a faaliyetin anısına bir hediye sunuldu. Prizren Yunus Emre Enstitüsü’nde yapılan kitap tanıtımı akabinde Şükrü Dilege’nin fotoğrafları ve Balkan savaşları ile 1. Dünya Savaşı konulu fotoğraflardan oluşan bir sergi de açılmıştır.